18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü vesilesiyle TSP’nin organize ettiği panellerin Leipzig ayağı örgütlendi. Panele katılan gençlik ilgiyle dinledi, sorular sordu ve tartıştı.
Panele İHD’den davetli olan Mehmet Acettin’in yaşadığı gözaltı ve ev hapsi dolayısıyla gelemediği panelde, Mehmet Acettin’in video ile gönderdiği konuşma dinlendi ve ardından TSP adına Almanca bir sunum yapıldı. 18 Mart’ın ortaya çıkışına dair bilgilerin de verildiği sunumda genel olarak emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, erkek egemen iktidarlara karşı mücadele yürüten devrimcilerin, antifaşistlerin, insan hakları savunucularının, aydınların, çevre hareketinden insanların tutsaklıkla karşı karşıya kalabileceklerinin bilindiğini, devrimci mücadelenin olduğu her yerde politik tutsakların olduğu hatırlatıldı.
Egemen sınıfların iktidar aracı olan devlet aygıtı ve onun şiddet araçlarıyla komünist ve devrimci hareketi bastırmaya, öncülerini tasfiye etmeye çalıştığını belirten TSP temsilcisi, devrimcilerin ödedikleri bedellerden birinin de tutsaklık olduğunu, hapishanelerdeki mücadelenin de sınıf mücadelesinin bir parçası olduğunu belirtti.
Türk devletinin 1980’den günümüze hapishaneler politikası ve hapishanelerde yaşanan mücadelelerin anlatıldığı sunumda, İmralı’da Öcalan üzerindeki üç yıldır süren mutlak tecridi yaygınlaştırdığını ve tutsakların tecride ve hak gasplarına karşı 27 Kasım’dan bu yana açlık grevlerinde olduğunu, eylemde olan tutsakların direnişini ve taleplerini sahiplendiklerini söyledi. Açlık grevleri ile dayanışmak için geçen ay Avrupa’nın farklı kentlerinde 3’er günlük açlık grevleri yaptıklarını belirtti.
Hapishanelerde hak gasplarının ve baskıların arttığını belirten TSP temsilcisi, son haftalarda tutsaklara para ve mektup göndermek, ziyaret etmek gibi gerekçelerle sosyalistlere yönelik gözaltı ve tutuklama furyasının da tutsakları yalnızlaştırmayı hedeflediğini, ancak sosyalistlerin bu baskılara boyun eğmediklerini belirterek, enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.
Dünyanın değişik ülkelerinde hapishanelerin durumuna ve tutsakların mücadelesine dair Almanya, Fransa, İngiltere, Sırbistan, Meksika, Filipinler, Hindistan, İsrail, Güney Kürdistan ve İran’dan örneklerin verildiği sunumdan sonra katılımcıların sorularına cevaplar verildi. Genç katılımcılar birçok soruyla ve kendileri de tartışmaya katılmaları ilginin büyüklüğünü gösterdi.
Panel katılımcıların politik tutsaklara topluca selamlarını ilettikleri panel, “Politik Tutsaklara Özgürlük” sloganı ile bitirildi.
Panelin ardından katılımcılar politik tutsaklara mektuplar yazdılar.